Potasyumun bitkideki faydaları ?

Potasyum fotosentez sonucu yapraktan üretilen şekerlerin depo organlarına (meyve, yumru) taşınmasından sorumlu bitki besin elementidir. Yeterli miktarda potasyum ile beslenen bitkilerin meyveleri yüksek şeker içeriği sebebiyle daha lezzetli, daha dolgun, daha sulu ve daha iri olur. Bitkisel üretimin her safhasında bitkilerin sağlıklı büyüme ve sağlıklı gelişme göstermeleri için potasyum beslenmesine ihtiyaçları vardır. Potasyum bitki dikim/ekiminden itibaren bitkilere artan dozlarda sürekli olarak uygulanmalıdır. Bitkiler potasyuma en çok meyve tutumu-gelişme döneminden itibaren ihtiyaç duyarlar. Bitkilere düzenli ve yeterli miktarlarda uygulanan potasyum ile verim artar, kalite unsurları iyileşir ve ürünün pazarda raf ömrü arttırılır. Potasyumlu gübrelerin eksikliğinde ortaya çıkan arazlar Potasyum eksikliği özellikle genç bitkilerde kendini gösterir. Potasyum bitkilerin su ve besin elementi alımında önemli rol oynar. Topraktan yeterli potasyumu alamayan bitkilerde yeterli su alıp depolama (turgor) hadisesi görülmez. Bu nedenle de yapraklar pörsür, aşağı doğru sarkar ve kenarları önce açık yeşil daha sonra kahverengi bir renk alarak ölü dokular meydana gelir.Bitki dona ve mantari hastalıklara karşı hassas olur. Potas eksikliği hat safhada ise bitkide yaprak kavrulması ve kahverengi yaprak lekeleri meydana gelir.

Kayıt Tarihi : 24.10.2017